Aktuális

Friss hírekért és információkért kövessen minket Facebook-on!Öntözés kisokos

Sokszor jönnek hozzánk a vásárlók azzal a panasszal, hogy nyáron a növényük elkezd tönkremenni. Általában valamilyen kórokozóra vagy kártevőre gyanakodnak és azonnal permetezni is szeretnének rá.
Az esetek többségében, miután felteszünk néhány kérdést kiderül, hogy a tüneteket túl- vagy éppen alulöntözés okozza.
Az alábbiakban szeretnénk Önöknek néhány gyakorlati tippet/tanácsot adni a növények helyes öntözésével kapcsolatban!

1.       Az öntözést elsősorban azért végezzük, hogy a gyökérzónában legyen elegendő nedvesség. Alapvető szabály, hogy inkább ritkábban, de nagyobb mennyiségű vizet juttassunk ki. A sűrű locsolás rontja a talaj szerkezetét, a gyökereket a felszín közelébe csalogatja, a tápanyagot viszont kivonja a talajból.
2.    A forró nyári napokon előfordulhat, hogy a talajban ugyan elegendő nedvesség van, de a hőség és a légköri szárazság miatt a növény élettevékenysége annyira lecsökken, hogy képtelen felvenni a nedvességet a gyökérzónából. Ekkor jó megoldás lehet, ha finom vízpermettel lehűtjük a növény körül a levegőt. Ezt akár napközben is el lehet végezni. Üzletünkben vannak erre alkalmas szórófejek is!
3.       Az esti öntözés lényege, hogy a kijuttatott vízmennyiségből az alacsonyabb hőmérséklet miatt kevesebb párolog el és több szivárog le a talajba.
4.       Fontos, hogy ellenőrizzük a föld nedvességtartalmát mielőtt locsolnánk. Ezt megtehetjük egy talajnedvesség mérővel (beszerezhető nálunk), vagy puszta kézzel, egy nagyobb növény esetében kb 10cm mélyen, a földlabda mellett közvetlenül. Figyeljük meg, mennyi idő alatt szárad ki a föld a növény körül és aszerint időzítsük a későbbiekben az öntözést.
5.       Általánosságban elmondható, hogy hazánkban nagyon változó az évi csapadékmennyiség, és azon belül is nagymértékű időszakos eltérések tapasztalhatók. Magyarul van, hogy sok eső esik egyszerre, viszont előfordulnak hosszabb szárazabb időszakok is. Ezért nem érdemes az „égre bízni” a növények öntözését. Természetesen figyelembe kell venni a már lehullott csapadékot, és az előző pontban említett ellenőrzést elvégezni. Egyszerre lehulló pár mm eső nem tudja lejuttatni a vizet a gyökérzónába, főleg nem nyáron, amikor seperc alatt el is párolog.
6.       Cserepes növények esetében nyáron akár napi öntözés is szükséges. Érdemes ültetéskor a virágföldhöz úgynevezett vízmegtartó polimert adni, hogy növeljük a talaj vízmegtartó képességét. (szintén beszerezhető nálunk)
7.       Tudta, hogy a mulcsozás (fenyőkéreggel, faaprítékkal, díszkaviccsal) nem csak dekorációs célt szolgál és a gyomokat fogja vissza? Ezen kívül segít hosszabb ideig megőrizni a talaj nedvességtartalmát. (kapható nálunk borovi fenyőkéreg, vörös faapríték, valamint 25kg-os díszkavicsok is)

Reméljük ezzel a kis szösszenettel tudunk segíteni az öntözés alapjainak megértésében, ami egyébként nem könnyű feladat. Ha bármilyen kérdésük van a témával kapcsolatban, állunk rendelkezésünkre. Ha nálunk vásárolnak növényt, ne féljenek rákérdezni kollégáinktól a helyes öntözésére!
Örömmel tájékoztatjuk Kedves Vásárlóinkat,hogy a mai naptól (2020.08.18.) öntözéstechnikai eszközök és kiegészítők széles választéka kapható üzletünkben!
Hunter és Orbit vezérlések, Hunter szórófejek és kiegészítők, LPE és KPE csövek és idomok….stb.
Ha valami olyanra van szüksége ami épp nincs készleten,szívesen beszerezzük.
Kedves Vásárlóink!
A mai naptól 2020.09.01-től, elérhetőek nálunk a kiváló minőségű Landscaper Pro fűmagok és gyepműtrágyák!